Esben og Rasmus skriver, "De smarte mobiltelefoner sender Emma Gads bud om etikette ud i kulden. Det betyder dog ikke, at vi er blevet mere kolde over for hinanden. Vi udvikler i stedet nye regler for høflighed, mener eksperter."
Foto: Berlingske Media |
Du kender manøvren. Din samtalepartner hiver sin smartphone op ad lommen og strækker armen helt ud, så skærmen er under bordhøjde. Selv om du ikke kan se den fedtede touchscreen, ved du udmærket godt, at vedkommende er ved at tjekke sin mail, skrive en sms eller endda spille et spil, fordi dit selskab er dømt kedeligere end de muligheder, den håndholdte tilbyder.
Hamrende uhøfligt, ikke sandt? I den ene artikel, klumme, blog og hverdagssamtale efter den anden lyder samme konklusion: Smartphones gør os til nogle uhøflige teknologitosser. Tag for eksempel Thomas Skovs serie på DR »Høflighed på 100 dage«, hvor tredje afsnit handler om dårlige telefonmanerer. Eller New York Times, der i oktober skrev en artikel med titlen "Lad din smartphone overlevere de dårlige nyheder", hvor det bliver konkluderet, at mobilteknologien er ved at gøre os til "overfladiske mennesker med dårlige manerer".
Richard Ling udgav for nylig bogen "Taken for Grantedness" ("Taget-for-givethed"), hvor han beskriver, hvordan mobiltelefonen er blevet så almindelig, at vi ikke længere taler om det som noget specielt, at vi kan få fat i hinanden, om vi så er på toilettet, på arbejde eller på den anden side af Jorden. Men når telefonen lyser op ved middagsbordet, har vi balladen. Problemet er, at vores sociale normer altid halter bagefter den teknologiske udvikling, forklarer Richard Ling. Siden mobiltelefonen kom til, har vi i fællesskab været ved at finde ud af, hvornår man må bruge den, og hvornår man ikke må. For omkring fem år siden blev billedet så yderligere kompliceret, da der kom en ny teknologi til: Smartphonen.
"Nu er vi så ved at finde ud af, hvad reglerne skal være for alt det, vi kan, med det mobile internet," siger Richard Ling.Læs mere...
"I dag er der en del, som føler sig stødt over brugen af smartphones, og så er der dem, som bare er ligeglade. Derfor er der brug for nogle faste rammer. Men jeg tror, at vi ender med at finde et kompromis, som alle kan leve med," siger Richard Ling.
Relateret link
Taken for Grantedness: The Embedding of Mobile Communication into Society by Rich Ling
Telia har spurgt danskerne i en stor undersøgelse om, hvordan udnytter vi smartphones muligheder ud over at ringe og surfe nyheder? Og hvad med de sociale koder for brug af smartphones?
Læs mere...Mette Honoré, kommunikationschef for Telia Mobility siger, "Mobiletelefonen med dens mange muligheder er efterhånden blevet en fast del af vores tilværelse i et omfang, som intet andet teknologisk produkt tidligere har været. Som kommunikationsmiddel, spillekonsol, medieafspiller og internetbrowser giver den os mulighed for at blive underholdt og udfolde os, som vi vil, uanset om vi er til middag med familien, til møder eller sågar befinder os på toilettet eller i dobbeltsengen. Det er fascinerende, men medfører også, at vi individuelt tager hensyn og ansvar i forhold til, hvordan og hvornår vi bruger vores smartphones".
Foto:
Mette Honoré
Kilde: Berlingske Media og nyheder.telia.dk