Photo: JumpStory |
Analysen "Corona: Why you must act now", som er udgivet på blogsiden Medium, har fået så stor opmærksomhed, fordi den forsøger at give et klart svar på spørgsmålet, som myndighederne ikke har kunnet svare på:
Hvor mange er reelt er smittet med coronavirus?
Kun 2046 er lige nu testet positiv for virussen i Danmark, men fra eksperter lyder det, at der er et enormt mørketal. Det er dette tal, som Tomás Pueyo, VP Growth at Course Hero har fundet en udregningsmetode for.
I denne artikel vil logikken bag udregningerne blive forklaret.
Derudover retter to danske eksperter et kritisk blik på dem. For selvom Tomas Pueyo er ingeniør, så arbejder han til dagligt indenfor reklamebranchen og er altså ikke sundhedsfaglig ekspert...
Udregningen
Fordi dem, der har mistet livet, i gennemsnit har været syge i 17,3 dage forud for døden, kan man regne bagud. De 52, som i Danmark er døde frem til den 27. marts, har altså i gennemsnit haft coronavirussen i kroppen siden 10. marts.
De 52 personer udgjorde 0,87 procent af alle smittede på daværende tidpunkt. Altså antager vi i udregningen, at 99,13 procent af smittetilfældene samme dag IKKE førte til døden.
På de 17,3 dage, det har taget en gruppe at gå fra at blive syge til at miste livet, er antallet af sygdomstilfælde samtidig blevet fordoblet med en faktor 2,8. Fordi 6,2 går 2,8 gange op i 17,3.
Og så er det bare at udregne.
Der er altså 41.626 personer, som er smittede med coronavirus i Danmark, ifølge denne udregning...
Usikker metode - men peger på det rigtige
Men kan man overhovedet regne med de tal, som Tomas Pueyo fremstiller? Kan man regne med en ingeniør, som ikke er ekspert i coronavirus, der opsætter modeller med en lang række antagelser?
Både og, lyder det fra Lasse Engbo Christiansen, som er matematiker fra DTU og netop arbejder med computermodeller for sygdomsspredning i et samfund. Han har læst analysen i Medium, men ikke nærstuderet matematikken bag.
- Ingeniørens udgangspunkt er jo at råbe folk op ved at vise, hvor mange der er smittede. Og det gør han jo effektivt, siger han.
- Jeg må citere statistikeren George Box: All models are wrong but some are useful (alle modeller er forkerte, men nogle er brugbare, red.).
Read more...
Source: TV 2